Conferința EUReKA – Înapoi în viitor!

1Eureka

08 iulie 2021, București

Comunicat de presă
Înapoi în viitor – O întâlnire europeană cu privire la drepturile de liberă circulație în vremuri de Covid-19. Cum putem garanta mobilitatea intra-UE în caz de pandemie?

Astăzi, 8 iulie 2021, înainte de lansarea oficială a Portalului și a Aplicației (APP) EUReKA, a avut loc conferința online Back to the Future – O întâlnire europeană cu privire la drepturile de liberă circulație în vremuri de Covid-19 care a reunit actori relevanți, experți și jurnaliști din întreaga Europă și România, respectiv reprezentanți ai partenerilor proiectului “EUReKA – A key access to EU Rights” [EUReKA – O cheie de acces către drepturile UE]: Italia (ACLI Italia și Patronato ACLI, Fondazione Mondo Digitale, ANCI Lazio), România (Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, Institutul European din România), Croația (Zagreb Grad), Franța și Portugalia (Tandem Plus).

Evenimentul a fost organizat de coordonatorul proiectului – Centro Studi e Ricerche IDOS (Italia), împreună cu acli e.V. (Germania) și a prilejuit o serie de discuții și dezbateri asupra modului în care putem sprijini și facilita mobilitatea intra-UE, în contextul impactului pandemiei asupra liberei circulații în Uniunea Europeană. Alte teme de interes analizate, au fost legate de cum se poate îmbunătăți comunicarea digitală în acest context al pandemiei, precum și provocările întâmpinate cu privire la informarea și sprijinirea cetățenilor UE și a lucrătorilor mobili, aducând exemple practice din experiența programului „Faire Mobilitat” derulat de Confederația Sindicatelor din Germania (DGB).

Pandemia de COVID-19 a adus o serie provocări în ceea ce privește libera circulație a cetățenilor mobili, a determinat o mare parte a statelor membre să reintroducă controale la frontierele interne, să închidă frontierele și să aplice restricții temporare pentru călătoriile din alte țări ale UE. Doar prin eforturi comune susținute, putem sprijini dreptul la liberă circulație și la respectarea dreptului fundamental la liberă circulație a cetățenilor mobili în UE.

Prin intermediul proiectului EUReKA, sunt dezvoltate 3 noi instrumente online, menite să vină în sprijinul cetățenilor mobili: manualul intitulat „Cetățeni UE digitalizați”, care cuprinde o serie de bune practici și recomandări colectate din toate statele partenere în proiect; un portal web unic, practic și ușor de utilizat, denumit „Cheie pentru mobilitate”, și o aplicație APP, conectată la portal, care permite accesarea informațiilor și a indicațiilor utile, în orice moment, de pe orice dispozitiv mobil. Aceste aplicații vor fi instrumente valoroase pentru cetățenii mobili europeni, care vor contribui la creșterea cunoștințelor și abilităților cetățenilor mobili UE, cu privire la drepturile lor de mobilitate, dar și la digitalizarea acestora. Cetățenii mobili informați și alfabetizați digital, sunt europeni mai bine integrați și mai interconectați.

Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați, la e-mail: asociatianovapolis@gmail.com, persoană de contact: d-na Alexe Iris, 0725 259 919.